Olej kokosowy – niezwykły dar natury

Olej kokosowy cieszy się coraz większą popularnością dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, jak również szerokiemu zastosowaniu w kosmetyce i w kuchni. Mówi się, że jest jedynym tłuszczem nie powodującym przyrostu wagi, a nawet sprzyja odchudzaniu. Cały orzech kokosowy ma wiele zastosowań i właściwości – znajdująca się w jego wnętrzu woda kokosowa zawierająca  elektrolity to naturalny napój izotoniczny, a miąższ kokosa jest bardzo odżywczy, to właśnie z niego tłoczony jest olej kokosowy. Kupując olej kokosowy staniemy przed wyborem – nierafinowany czy rafinowany ? Olej nierafinowany jest tłoczony na zimno, przez co zachowuje wszystkie właściwości i wartości odżywcze oraz delikatny kokosowy smak i zapach. Z kolei olej rafinowany jest produkowany przy użyciu wysokiej temperatury – proces ten sprawia, że traci charakterystyczny zapach i smak, pozbawiony jest części właściwości zdrowotnych, ale zyskuje dłuższy termin przydatności do spożycia. Poniżej skupimy się na właściwościach oleju nierafinowanego.

Właściwości oleju kokosowego i wpływ na zdrowie

Najważniejszą właściwością oleju kokosowego jest wysoka zawartość witamin – B2, B6, C i E, minerałów – magnezu,wapnia, fosforu, potasu, żelaza i aminokwasów. W skład oleju kokosowego wchodzi kwas laurynowy, który sprzyja budowaniu odporności organizmu, a także posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Takie właściwości sprawiają, że olej kokosowy nierafinowany możemy z powodzeniem wykorzystać:

– jako naturalny antybiotyk przy przeziębieniu lub stanach zapalnych górnych dróg oddechowych;

– do łagodzenia stanów zapalnych skóry oraz przy chorobach skóry tj. trądzik, łuszczyca, egzema, łupież;

– do przyśpieszenia procesu gojenia się ran;

– do przeciwdziałania próchnicy i infekcjom jamy ustnej;

– w celu wzmocnienia organizmu np. przy anemii;

– gdy walczymy z nadwagą, nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy znajduje również zastosowanie w kuchni – nadaje się jako dodatek do sałatek i koktajli (przy okazji zwiększając przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. D i K). Poza tym olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 25 stopni Celsjusza, więc można posmarować nim pieczywo.

Olej kokosowy – naturalny kosmetyk

Nierafinowany olej kokosowy sprawdzi się jako uniwersalny kosmetyk do twarzy, ciała i włosów. Kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju głęboko wnikają w skórę. A oto inne możliwości zastosowania oleju kokosowego jako naturalnego kosmetyku:

– doskonały krem dla osób z cerą suchą i odwodnioną; może również pełnić funkcje kremu pod oczy;

– do demakijażu twarzy i oczu;

– pomaga zapobiega i redukować cellulit, rozstępy czy blizny;

– łagodzi skutki oparzeń i ukąszeń przez owady;

– jako jedyny tłuszcz, wnika w głąb włosa – nawilża i wzmacnia włosy;

– wykazuje działanie bakteriobójcze, odświeża oddech i wybiela zęby – może posłużyć jako składnik domowej pasty do zębów;

– doskonale sprawdza się do pielęgnacji skóry niemowląt,

– nadaje się do masażu, do kąpieli, a nawet zastąpi żel do higieny intymnej.

Ponadto olej kokosowy nierafinowany sprawdzi się u osób uczulonych na gluten, jest dobry dla sportowców oraz vegan.

 

Co kupić w sklepie ekologicznym?

Z roku na rok coraz więcej mówi się o ekologicznych alternatywach popularnych produktów, głównie pożywienia oraz kosmetyków. Konsumenci coraz bardziej przekonują się do takich artykułów, dlatego ich cena nieustannie spada. Wybierając się do sklepu ekologicznego warto zrobić od razu większe zakupy, zaopatrując się w produkty dla całej rodziny.

Kosmetyki ekologiczne

W ciągu minionych, kilku lat pojawiło się w Polsce mnóstwo firm, lokalnych i zagranicznych, które posiadają w swojej ofercie kosmetyki ekologiczne. Zapotrzebowanie na rynku jest spore, coraz więcej użytkowników cierpi na alergie skórne, które uniemożliwiają stosowanie zwykłych kosmetyków. Tradycyjne preparaty do skóry czy włosów zawierają w swoim składzie wiele szkodliwych substancji, które nie tylko podrażniają cerę, ale w skrajnych przypadkach mogą być przyczyną powstania alergii. Są to przede wszystkim sztuczne aromaty, barwniki oraz konserwanty. W przypadku kosmetyków ekologicznych, opatrzonych certyfikatem, mamy pewność, że wybrany preparat został stworzony ze składników naturalnego, przeważnie roślinnego, pochodzenia. Jest to prawdziwa ulga dla alergików, którzy jeszcze dekadę temu mogli kupować kosmetyki wyłącznie w aptece, po bardzo zawyżonych cenach.

Żywność w wersji eco

Obecnie jedzenie produkowane jest na masową skalę, dotyczy to zarówno warzyw i owoców, jak i mięsa i produktów odzwierzęcych. Szczególnie hodowle przemysłowe wyglądają koszmarnie, zwierzęta w nich przetrzymywane są szprycowane antybiotykami, które są groźne dla osób jedzących mięso. Dlatego lepszą alternatywą jest wybór mięsa z hodowli eco, która jest nie tylko zdrowsza, ale też bardziej etyczna. Na fali ekologii popularność zdobywa też dieta wegańska, która w wersji ekologicznej jest jeszcze bardziej zdrowa. Zamiast mleka krowiego można wybrać roślinne alternatywę, na przykład napój kokosowy czy migdałowy. Poza tym warto się też zaopatrzyć w ekologiczne warzywa i owoce, które w przeciwieństwie do tradycyjnych nie są pryskane toksycznymi pestycydami.

Opłacalne zakupy

Obecnie produkty ekologiczne można zakupić nawet w najmniejszym mieście, markety mają własne działy ze zdrową żywnością, również w drogeriach oferowane są takie artykuły. Jednak jeśli zależy nam na naprawdę dużym asortymencie, to żadne z tych miejsc nie spełni naszych oczekiwań. Ze względu na niedostatek miejsca znajdziemy tam tylko najpopularniejsze i często najdroższe marki. Dlatego lepszym pomysłem będzie zrobienie zakupów w internetowym sklepie ekologicznym, który oferuje nie tylko ogromny wybór, ale też bardzo przystępne ceny. Poza tym możemy tam liczyć na cykliczne wyprzedaże.

 

 

Jakie właściwości ma ocet winny?

Mający mnóstwo z winem wspólnego, ocet winny, ma mnóstwo ważnych wartości. Przyprawa ta stanowi powszechny składnik sosów, przypraw oraz deserów. Ocet winny dawany do żywności przedłuża jej wytrzymałość ze względu na kwaśny odczyn. Dodatkowo zwiększa jej atuty smakowe i nadaje potrawom wyjątkowy zapach. Ocet winny to też naturalny sposób na zrzucenie niepotrzebnych kilogramów, przyspieszenie metabolizmu, poprawę krążenia oraz pozbycie się kłopotów skórnych.

Jak powstaje ocet winny?

Ocet winny jest artykułem fermentacji białych bądź czerwonych gron, jaki występuje w dwóch etapach. Podstawowy to tzw. fermentacja alkoholowa – w jej trakcie zamknięty w owocach (bądź uzupełniony) cukier, w warunkach beztlenowych, transformuje się w alkohol. W następnym okresie powstały alkohol wymienia się w kwas octowy, jakiego natężenie zwykle zamyka się w rozdziale od 2 do 11% oraz zależy od ilości węglowodanu w owocach oraz długości mechanizmu fermentacji. Im dłużej trwa produkcja, tymże ostateczna substancja będzie miała większe natężenie oraz ostrzejszy smak.

Ocet jabłkowy w odchudzaniu

W wielu mediach można spostrzec wypowiedzi osób, jakie pragną się odchudzić, ponieważ jedzą ocet winny. Jednak ocet sam w sobie nie wywoła, iż stracimy kilogramy oraz osiągniemy upragnioną wagę. Konsumowanie octu winnego podczas pokarmów podnosi wytwarzanie fermentów trawiennych, dzięki czemu nie czuje się poczucia ociężałości i nie występują wzdęcia. Dodatkowo w komórkach pobudza metabolizm cukrów oraz tłuszczów, więc nie podnosi się waga ciała. Rzeczone dane pokazują, iż picie octu na czczo bądź w przeciągu dnia nie działa odchudzająco, natomiast tylko przeciwdziała składaniu się tkanki tłuszczowej.

Ocet winny – właściwości lecznicze

W większości wypadków traktujemy ocet tylko jako dodatek do dań bądź zaprawę do marynowania grzybów lub warzyw. Mało kto, wie jak ważne wartości dla efektywnego działania naszego organizmu ma ocet. Przede wszystkim odnajdziemy w nim ogromne dawki witamin oraz elementów mineralnych dzięki czemu dostarczymy do organizmu wielu niezbędnych mu elementów. Ocet winny rozrzedzony z wodą oraz cukrem może stanowić korzystne lekarstwo po zakrapianej uroczystości. Wszystkiego typu soki z octem to ratunek dla naszej wątroby oraz systemu trawiennego. Ocet doceniany jest zwłaszcza ze względu na ilość potasu. Deficyty owego elementu w organizmie mogą wywoływać drżenie powiek oraz mięśni, nieprzyjemne kurcze mięśni, większą wrażliwość na zaziębienia oraz osłabienie, i chociażby bezsenność. Potas pomaga w pozbyciu się zbytku wody z organizmu, usuwa obrzęki, zbytnie łzawienie oczu, kaszel wywołany nadmiarem śluzu w gardle. Hipokrates polecał używanie kwasu octowego do leczenia wielu dolegliwości, między innymi owrzodzeń.